Gelijkwaardigheid

In het leven hebben we verschillende rollen in een persoon. Iedere keer heeft dezelfde persoon weer een andere rol, afhankelijk van het moment en de situatie. Bv. de rol van vader, kind, opa, werknemer, schoonmaker, wandelaar, schaatser, staker, bestuurslid. Dit kunnen allemaal rollen zijn van dezelfde persoon. In dit verband wil ik het hebben over 3 belangrijke rollen in het leven, die we allemaal wel kennen: kindrol, ouderrol en volwassen rol.

Communiceren is pas echt mogelijk als je in gelijkwaardigheid blijft met de ander. Op hetzelfde nivo, niet hoger of lager. Dat noemen we de volwassen rol. Voel je je ondergeschikt aan de ander, dan heet dat de kindrol. Ga je in je macht staan, dus verhef je je boven de ander, dan heet dat de ouderrol.

Binnen een discussie zijn het deze drie rollen, die herkent kunnen worden. De communicatie in de wereld vindt plaats binnen deze rollen. Om een win-win situatie te creeeren is het belangrijk om in communicatie te blijven en echte communicatie kan alleen in de volwassen rol.

In de volwassenrol blijf je in respect met jezelf en de ander. In de volwassenrol zoek je naar de achterliggende argumenten van de mening van de ander. Daarmee kun je je eigen mening veranderen of versterken, maar het respect blijft.

Heel vaak komt de kindrol voor, vaak onbewust, maar het geeft altijd afwijzing.

Heel vaak komt de ouderrol voor, ook dat geeft afwijzing. Bewustwording van je eigen rol in een situatie geeft je de mogelijkheid om werkelijk te kiezen welke rol je op dat moment wilt. Verandering is mogelijk door de verantwoordelijkheid te nemen voor de rol die je hebt.