Wat is kinesiologie?
Kinesiologie is een geneeswijze, die zich richt op het begrijpen en bevorderen van de gezondheid en het welzijn van een persoon door middel van spiertesten en manuele technieken. Het woord ‘kinesiologie” is afgeleid van de Griekse woorden “kinesis”, wat beweging betekent, en “logos” wat studie of wetenschap betekent. De methode is ontwikkeld door DR, George Goodhaert in de jaren ’60 van de vorige eeuw. Het combineert kennis en ervaring uit verschillende disciplines, zoals fysiotherapie, geneeskunde, chiropractie, acupunctuur, voedingsleer en psychologie.
Hoe werkt kinesiologie?
Spiertesten: kinesiologie maakt gebruik van spiertesten als belangrijkste communicatiemiddel met het lichaam. Tijdens een therapie zal de tonus (kracht) van specifieke spieren getest worden. Deze spieren worden vaak geassocieerd met specifieke meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde of met organen en systemen in het lichaam. Deze tests stellen de therapeut in staat om de oorzaken van klachten op te sporen. Door de achtergrond van een klacht inzichtelijk te maken, kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam worden gestimuleerd en kunnen verstoringen doelgericht worden aangepakt op fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel niveau.
Bio-feedbackmechanisme: kinesiologie gaat ervan uit dat spieren nauw verbonden zijn met het zenuwstelsel en dat ze reageren op stress, onbalans of blokkade in het lichaam. Wanner er sprake is van onbalans of spanning, kunnen spieren zwakker reageren op de test, terwijl bij evenwicht en gezondheid de spieren sterker reageren.
Wat is het doel?
Het belangrijkste doel van kinesiologie is om het zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen en de algehele gezondheid te verbeteren. Kinesiologie is een complementaire therapie, wat betekent dat het naast de conventionele medische zorg kan worden toegepast, maar het is geen vervanging daarvan. De therapie is gebaseerd op het idee dat het lichaam, ziel en energie met elkaar verbonden zijn en samen de gezondheid beïnvloeden.